“Jó látni, hogy sikeres vagy”

“Jó látni, hogy sikeres vagy” – írta nekem messengeren egyik barátnőm. Amellett, hogy nagyon jólesett ez a mondat, el is gondolkodtatott.

Mit lát ő a Facebookon keresztül, amit sikernek tart? Egy social média felületen általában a sikereinket tesszük ki, jól megkomponált, szép fotókkal és szövegekkel, mint egy kirakatba. De látszik-e mögötte a sok munka, az út, ami kudarcokon keresztül vezet, a kitartás, elszántság? Ritkán gondolunk bele ebbe és talán kicsit irigykedünk is néha – valljuk be – pedig minden siker mögött sok munka van. Ezt látom a környezetemben működő vállalkozónőkön.

Az, ami most látszik belőlem, – kiállítások, megjelenések, – amögött hosszú évek munkája és kitartása van. És ezek alatt az évek alatt voltak kudarcok és nehézségek is. Elutasított pályázatok, nem sikerült képek, adózási változások (KATA). Ezeken tovább kellett lépni vagy alkalmazkodni az új helyzethez.

A másik gondolat, ami felmerült bennem, hogy amikor sikeresnek látnak bennünket mi is annak érezzük-e magunkat? Meg tudunk-e állni és örülni annak, ahol éppen tartunk? Annak, hogy olyan munkánk van, amit szeretünk és örömmel végezzük?

A megélhetés csak az egyik oldala – bár fontos mércéje – a sikernek. Siker számomra, ha megszólítanak a képeim, ha elgondolkodtatnak. Öröm, ha egy vállalkozás sikeréhez hozzá tudok járulni egy logóval vagy csomagolás tervvel.

Nagy öröm és megtiszteltetés számomra az is, hogy a Női Váltó vállakozói klubjába bemutatkozási lehetőséget kaptam Békéssy Olgitól, mert Olgit emberként is nagyon sokra tartom. Köszönet Fisher Mónikának, aki a figyelmembe ajánlotta  a Női Váltót, Nagyné Czuri Eszternek, aki meghívta Olgit Veszprémbe egy beszélgetésre a kiégésről a Bent Szakmai Közösségbe és így személyesen találkozhattam vele.